top of page

Y4SC IN SKOPJE

Y4SC-logo-white-solo.gif

СОЗДАВАМЕ ПОАКТИВНО И ПОЗДРАВО СКОПЈЕ. ПРИДРУЖИ НИ СЕ!

Teenagers

ШТО ТОЧНО РАБОТИМЕ 

Нашата цел е да го подобриме целокупното здравје и благосостојба на жителите на Скопје и општина Карпош преку промовирање на здрав начин на живот со физичка активност, ментална благосостојба и еколошка одржливост. За да го постигнеме ова, ги поттикнуваме младите луѓе да преземат водство во поттикнувањето позитивни промени во нивните заедници. Преку обуки и ресурси, имаме за цел да создадеме мрежа на „млади лидери“ кои можат да ги инспирираат и мобилизираат другите на поздрав и поеколошки стил на живот. Ова вклучува иницијативи како што се промовирање на возење велосипед и пешачење на сметка на возењето, охрабрување на употребата на јавен превоз, организирање настани за чистење и промовирање на ментална благосостојба и здрав начин на живот за младите луѓе. Нашата цел е да создадеме поактивна, поздрава и еколошка заедница во која ќе уживаат сите жители.

 

Исто така, имаме за цел да вклучиме локални бизниси како партнери со цел да го промовираме здравјето кај младите луѓе. Бизнисите можат да обезбедат вредни ресурси и експертиза за да им помогнат на локалните училишта да создадат и имплементираат програми за здравје и благосостојба за учениците.

 

Затоа ги обучуваме младите генерации да бидат идни лидери и да го промовираме целокупното здравје во нивните локални заедници.

ШТО СЕ ОПФАЌА ОБУКАТА 

Нашата прва обука/тренинг  за млади лидери за промени се одржа на 16-ти, 17-ти, 18-ти и 22 ноември 2022 год.

 

Нашата програма за обука е дизајнирана да биде интерактивна и привлечна, со фокус на промовирање на здравјето, исхраната, спортот и вежбањето кај младите луѓе. Програмата е прилагодена да ги едуцира и поттикне младите луѓе да водат здрав и активен животен стил и да станат агенти за промена во нивните заедници.

 

Обуката вклучува различни интерактивни активности и вежби, како што се групни дискусии, играње улоги и вежби за градење тим, кои се дизајнирани да промовираат критичко размислување, решавање проблеми и лидерски вештини. Обуката опфаќа и важни теми како здрава исхрана, вежбање и физичка активност, ментално здравје и управување со стресот и одржливост на животната средина.

Во однос на здравјето и исхраната, програмата за обука обезбедува знаења и вештини за тоа како да се направи избор на здрава храна и како да се подготват здрави оброци. Исто така, вклучува информации за важноста на балансирана исхрана и улогата на хранливите материи во одржувањето на здраво тело.

Програмата за обука ги опфаќа придобивките од редовната физичка активност, важноста на редовното вежбање за одржување на добро здравје и различни видови на физичка активност кои можат да се вклучат во секојдневниот живот. Исто така, вклучува информации за тоа како да поставите цели за фитнес, како да останете мотивирани и да ги надминете бариерите за вежбање.

Со обезбедување интерактивна и ангажирана обука која се фокусира на здравје, ментална благосостојба, исхрана, спорт и вежбање, ние имаме за цел да ги поттикнеме младите луѓе да прават информирани избори и да водат активен и здрав начин на живот.

КАКО МОЖАМ ДА УЧЕСТВУВАМ

Само кликнете на линкот погоре и пополнете го прашалникот. Доколку сте ги добиле информациите од вашиот наставник, тренер или младински работник, можете да разговарате и со нив. Потоа ќе стапиме во контакт со вас.

КОЈ СТОИ ЗАД ПРОЕКТОТ

Ова е  меѓународен проект кој се одвива во Германија (Кобург), Австрија (Салцбург), Северна Македонија (Скопје) и Португалија (Алкобача). Во Северна Македонија го спроведуваат ТАКТ и СПИН со поддршка на општина Карпош. Финансирани сме и од Европската Унија како дел од младинската програма Еразмус+. 

ПОЗАДИНА - ШТО Е Youth 4 Social Change

Youth 4 Social Change е проект финансиран од Еразмус+, кој започна во 2022 година – Европска година на младите.

Ние ги поттикнуваме младите кон граѓански ангажман преку иновативен пристап за младинска работа. Ги ангажираме младите во развојот на нивните локални заедници со тоа што ги обучуваме како локални агенти за промени за здрав начин на живот.

Ова им дава овластување да водат пристап на локална заедница на практики воден од младите, што резултира со мали проекти за здрав начин на живот создадени заедно со засегнатите страни во локалната заедница.

 Покрај тоа, ги обучуваме младинските работници да станат ментори на општествените промени. Тие развиваат подобро разбирање за тоа како сложениот социјален предизвик на здраво и активно општество може да биде (подобро) под влијание и одржливо ко-водени од младинската работа.

Uplifted Youth

КОИ СЕ НАШИТЕ ЦЕЛИ?

Ние ги поттикнуваме младите кон граѓански ангажман преку иновативен пристап за младинска работа. Овозможуваме активности водени од младите кои се усогласуваат со одржливиот развој. Нашата главна цел е да создадеме поздрави и поактивни локални заедници.

КАКО ДА СЕ ПОДОБРИМЕ?

Ние капитализираме од мотивациите на младите активно да ја обликуваат иднината на локално ниво под глобална перспектива. Ние помагаме да се изградат вештини, ресурси и компетенции за општествените промени да станат реалност.

ЗОШТО МЛАДИТЕ СЕ ОДЛИЧНИ ЛИДЕРИ ЗА ЗДРАВ ЖИВОТЕН СТИЛ?

18-та студија за млади на Shell заклучи дека за 80% од младите свеста за здравјето е исклучително важно. А најважното нешто за (89%) младите е личната одговорност. Повеќето млади знаат добро што сакаат. И тие се моќни во правењето промени.

КАКО СЕ ПОВРЗУВАМЕ СО ГЛОБАЛНАТА СИТУАЦИЈА?

Целите за одржлив развој на Обединетите нации повикуваат на обезбедување здрав живот и промовирање на благосостојбата (SDG3). Повикот на ЕУ Тарту поставува патоказ за промовирање на здрав начин на живот во Европа. И двете глобални иницијативи бараат иновативни локални иницијативи.

ЗОШТО ТРЕБА ДА БИДЕМЕ ПОАКТИВНИ?

60% од граѓаните на ЕУ никогаш или ретко вежбаат. А само мал дел од младите целосно ги исполнуваат препораките на Светската здравствена организација за физичка активност.

VISIT OUR FRIENDS

Coburg.jpg

COBURG - GERMANY

Salzburg.jpg

SALZBURG - AUSTRIA

Skopje.jpg

SKOPJE - NORTH MACEDONIA

Alcobaca.jpg

ALCOBAÇA - PORTUGAL

Gen Z

INTERESTED IN WORKING WITH US?

If you’re looking to make a change to your local community, look no further. Email us to get started today.

info@sport-innovation.de

  • Facebook
bottom of page